李时珍2020年中考英语考点专项突破题专题34阅读理解一(

112.53.71:34:8088  时间:2021-04-26  阅读:()

中考

专题34阅读理解一

一、 黄冈

四、阅读理解 第一节阅读下面三篇短文根据短文内容从所给的A、 B、 C、 D四个选项中选出最佳选项。

(1)

In a town there lived a little, beautiful and smart girl. Her name was Rose. Everyone in thetown liked her. She was very brave, but she was scared of the doctor. One day, one of her teethwas moving. Her mom saw it. She said, “One of your teeth is moving, and you need to visit DoctorTim. ”

Rose said, “No! I’ mnot going to the doctor. ” Mom said, “Don’ t worry. It' s not sowobbly(摆动的) now, we needn' t go to the doctor at once. ” That made Rose feel better.

After five weeks, Rose forgot about her tooth but her mom didn’ t. She checked her tooth againand it was more wobbly, so she said, “It’ s time to see the doctor. ”

Rose was scared but she had to do what her mom told her, so they went to see Doctor Tim.

They had to wait in the waiting room.

When it was her turn, her heart was beating very fast. She went into Doctor Tim’ s room. Hewas smiling. She sat on the chair.

Doctor Tim said, “Close your eyes. ”

Rose closed her eyes, but just before Doctor Tim started, tears started coming down from hereyes. When she opened her eyes, she saw Doctor Tim holding her tooth, smiling.

Rose smiled. Then Doctor Tim gave her a teddy bear. From that time Rose wasn’ t scared ofdoctors anymore.

26. At the beginning of the story, Rose was scared of _ .

A. her mom B. the doctor

C. her teeth D. the people in the town

27. Rose forget about her tooth after ________.

A. five months B. many years C. several hours D. five weeks

28. The doctor gave Rose _ after he pulled her tooth out.

A. a book B. a teddy bear C. a candy D. many teeth

29. According to the passage, the doctor was a man.

中考

A. kind B. brave C. careless D. shy

26

【答案】 B

【解析】细节理解题。根据She was very brave, but she was scared of the doctor.可知她很勇敢但她害怕医生。故选B。

27

【答案】 D

【解析】细节理解题。根据After five weeks, Rose forgot about her tooth but her mom didn’ t.可知五个星期后罗丝忘记了她的牙齿但她妈妈没有。故选D。

28

【答案】 B

【解析】细节理解题。 由句子Then Doctor Tim gave her a teddy bear.可知然后蒂姆医生给了她一只泰迪熊。故选B。

29

【答案】 A

【解析】推理判断题。 A. kind善良的 B. brave勇敢的 C. careless粗心的 D. shy害羞的。根据句子He was smiling.他在笑。和句子Then Doctor Tim gave her a teddy bear.然后蒂姆医生给了她一只泰迪熊。可以推测出蒂姆医生是很善良的。故选A。

(2)

Li Shizhen (李时珍) was one of the most famous doctors in Chinese history. He was born inQichun, Hubei in 1518.

Both of Li Shizhen’ s father and grandfather were doctors. Li Shizhen’ s grandfather wasa country doctor who traveled in the countryside with a bag of herbs (药草) and medications andcured (治愈) people. His father was doctor who wrote several books.

Li Shizhen used to help his father in his medical practice when he was young. Li Shizhen’ sfather wanted him to enter politics (从政) . Li Shizhen studied for the exams and passed thecountry-level examination, but he was never able to pass the imperial (帝国的) examination.

When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invited to be an officialin that court (宫廷) A few years later, he became an official at the Imperial Medical Institute.

中考

Even though he fulfilled his father’ s dream he didn' t want to continue working for thecourt.

One year later, he left the court and returned to be a doctor again.

Li Shizhen. was famous for his book, Compendium ofMateriaMedica 《本草纲日 》 ) . He spent27 years writing the book. Unluckily, Li Shizhen died before the book was officially published.It is such a successful book. Now it is still one of the most important medical books in China.

30. What was Li Shizhe’ s grandfather?

A. An official. B. A prince. C. A country doctor. D. A writer.

31. What did Li Shizhen’ s father want Li Shizhen to do?

A. To be a doctor. B. To write a book. C. To be a prince. D. To enter politics.

32. When he was 38, Li Shizhen cured _ .

A. his grandfather B. the son of the Prince of Chu

C. an official in that country D. a famous doctor

33. According to the passage, what was Li Shizhen famous for?

A. Working for the court. B. The book, Compendium of Materia Medica.

C. His long traveling. D. Curing a lot of people.

34. What does the passage mainly talk about?

A. Li Shizhen’ s life. B. Li Shizhen’ s grandfather’ s life.

C. Li Shizhen’ s father’ s life. D. Li Shizhen’ s book.

30

【答案】 C

【解析】细节理解题。 A. An official.一位官员 B. A prince. 一位王子 C. A country doctor.一位乡村医生 D. Awriter.一位作家。根据Li Shizhen’ s grandfather was a country doctor who traveledin the countryside with a bag of herbs (药草) and medications and cured (治愈) people.可知李时珍的祖父是一位乡村医生他带着一袋药草和药物到农村行医治好了很多人。故选C。

31

【答案】 D

【解析】细节理解题。 A. Tobeadoctor.做一名医生。 B. Towriteabook. 写一本书。 C. Tobe aprince.做一名王子。 D. To enterpolitics.进入政界。根据Li Shizhen’ s fatherwantedhimto enterpolitics

中考

(从政) .可知李时珍的父亲想让他从政。故选D。

32

【答案】 B

【解析】细节理解题。根据When he was 38, he cured the son of the Prince of Chu and was invitedto be an official in that court (宫廷) .可知 当他38岁时他治好了楚王的儿子几年后被邀请到朝廷做官。故选B。

33

【答案】 B

【解析】细节理解题。 由句子Li Shizhen, was famous for his book, Compendium of MateriaMedica 《本草纲日 》 .可知李时珍 以其著作《本草经》而闻名。故选B。

34

【答案】 A

【解析】主旨大意题。 A. Li Shizhen’ s life.李时珍的生活。 B. Li Shizhen’ s grandfather’ s life.李时珍的祖父的生活。 C. Li Shizhen’ s father’ s life.李时珍的父亲的生活。 D. Li Shizhen’ s book.李时珍的书。根据短文的第一段Li Shizhen (李时珍) was one of the most famous doctors in Chinesehistory. He was born in Qichun, Hubei in 1518.李时珍是中国历史上最著名的医生之一。 1518年出生于湖北启春。可知本文介绍了李时珍的生活。故选A。

(3)

In the state of Qin (秦国) , there was a man called Shang Yang(商鞅) . He was a statesman(政治家) and worked out many reforms(改革) for the state, like paying more attention to farmingand giving rewards (报酬) to soldiers who were successful when at war.

But these reforms were not easily carried out (执行) at first. Most people didn’ t trust Shang

中考

Yang. In order to solve this problem, Shang Yang came up with an idea. He put a thin wooden poleat the south gate of the Qin capital. Many people came to see him and the pole.

Then, in front of the crowd, Shang Yang said loudly, “The man who takes this pole to thenorth gate will get 10 gold pieces. ”

It was a simple job and the reward was so large. However, some time passed and no one steppedforward. They all thought Shang Yang was making a joke.

Hearing no answer, Shang Yang stepped forward and said, “The reward now goes to 50 goldpieces. ”

This reward was unbelievably large. Finally, a man from the crowd came forward. He put thepole on his shoulders and walked to the north gate. True to his word, Shang Yang gave the man50 gold pieces.

After that, the people of Qin were all talking about what Shang Yangdid about the pole. Theybelieved he was a man of his word. So when Shang Yang began carrying out his reforms, the peoplefollowed him.

Under these great reforms, Qin grew stronger and stronger. At last, Qin made all the sevenstates into one empire (帝国) .

35. What did Shang Yang do?

A. A statesman. B. A king.

C. An emperor. D. A soldier.

36. In order to carry out his reforms, what idea did Shang Yang have?

A. Having a wooden pole carrying competition.

B. Having a wooden pole cutting competition

C. The man stepping forward first would be praised.

D. The man carrying the pole from south gate to the north one would get some gold pieces.

37. Why did Shang Yang' s reward increase at last?

A. Because a man stepped forward. B. Because there wasn’ t enough time.

C. Because Shang Yang heard no answer. D. Because Shang Yang was happy.

38. “They believed he was a man of his word. ” What does the underlined part mean?

A. A man who can speak loudly. B. A man who likes to speak a lot.

C. A man who keeps his word. D. A man of few words.

中考

39. After these great reforms, what happened in the history of China?

A. Shang Yang became the first emperor. B. The first empire of China appeared.

C. The south gate fell down. D. The state of Qin became weaker and weaker.

35

【答案】 A

【解析】细节理解题。根据He was a statesman (政治家) and worked out many reforms(改革) for thestate, like paying more attention to farming and giving rewards (报酬) to soldiers who weresuccessful when at war.他是一位政治家为国家制定了许多改革方案 比如更加注重农业给战争中成功的士兵奖励。可知商鞅是一位政治家。故选A。

36

【答案】 D

【解析】细节理解题。根据He put athinwoodenpole at the south gate of the Qin capital. Manypeoplecame to see him and the pole. Then, in front of the crowd, Shang Yang said loudly, “The man whotakes this pole to the north gate will get 10 gold pieces. ” 他在秦都南门放了一根细木杆。许多人来看他和杆子。然后在人群面前商鞅大声说 “把这根杆子带到北门的人会得到10块金币。 ”可知为了进行改革他的想法是能抗着杆子从南门到北门的人会得到10块金币。故选D。

37

【答案】 C

【解析】细节理解题。根据Hearing no answer, Shang Yang stepped forward and said, “The reward nowgoes to 50 gold pieces. ” 商鞅听不到回答上前说 “现在奖励50块金块。 ”可知商鞅增加奖励是因为他听不到回答。故选C。

38

【答案】 C

【解析】细节理解题。 A. A man who can speak loudly.能大声说话的人。 B. A man who likes to speaka lot.喜欢说大话的人。 C. A man who keeps his word.信守诺言的人。 D. A man of few words.寡言少语的人。句子They believed he was a man of his word.的意思是他们相信他是信守诺言的人。因此a man of his word是“信守诺言”的意思。故选C。

39

【答案】 B

【解析】细节理解题。根据Under these great reforms, Qin grew stronger and stronger. At last, Qin

中考

made all the seven states into one empire (帝国) . 在这些伟大的改革下秦国变得越来越强大。最后秦始皇把七国统一为一个帝国。可知 中国的第一个帝国出现了。故选B。

二、 黄石

Ⅲ 阅读理解

阅读A、 B、 C三篇材料然后从各小题所给的A、 B、 C、 D四个选项中选出最佳选项。

A

I'm sure you all know how important recycling is. Recycling is when you take old things andturn them into new things. It sounds like magic. But it' s actually very scientific.

中考

21. What is “recycling” according to the passage?

A. It' s a magic performance. B. It' s a way of burning old things.

C. It' s a way to make old things useful. D. It' s a scientific research.

22. Which material is not mentioned in the passage?

A. Rubber. B. Metal C. Glass. D. Plastic.

23. You can put your old things into a recycling bin except _______.

A. soda cans B. magazines C. cereal boxes D. all bottles

24. The “3 arrows” shows that the items .

A. have some valuable stamps B. are in a triangle circle

C. are recycled and reused D. are thrown away

25. The passage is mainly about .

A. recyclable materials B. recyclable daily things

C. the recycling process D. recycling in a scientific way

21

【答案】 C

【解析】细节理解题。根据Recycling is when you take old things and turn them into new things “回收就是把旧的东西变成新的东西”可知是一个让旧的东西有用的方法故选C。

22

【答案】 A

【解析】细节理解题。根据Only certain materials can be recycled. These include things made outof paper, metal, glass and plastic可知文中提到了纸、金属、玻璃和塑料并未提到橡胶故选A。

23

【答案】 D

【解析】细节理解题。根据Soda cans are good example. They are made out of metal. Magazines andnewspaper are made out of paper. So are cereal boxes. Some bottles of juice are made out of glass可知汽水罐就是一个很好的例子。它们是由金属制成的。杂志和报纸是用纸做的。麦片盒也是如此。有些果汁瓶是由玻璃制成的所以汽水罐、杂志、麦片盒都可以放到循环利用的垃圾箱里有些果汁瓶也可以而不是所有的果汁瓶故选D。

中考

24

【答案】 C

【解析】细节理解题。根据It has 3 arrows that go in a triangular(三角形) circle. This shows thatcycle(循环) continues. Items are thrown away but continue their lives as something else可知它有三个箭头。这表明这种循环还在继续。物品会被扔掉但它们会作为其他东西继续存在所以三个箭头表示东西可以被回收可以被再一次使用故选C。

25

【答案】 D

【解析】主旨大意题。根据It sounds like magic. But it' s actually very scientific以及下文可知以一个科学的方式进行回收利用故选D。

B

Once upon a time, a wealthy old man lived alone in a big house. He was growing weaker dayby day and was unable to take care of himself, so he decided to hire 雇佣 a nurse to helpwith housework and take care of him.

One day, the old man interviewed two nurses—Anthony and Peter. Anthony happened to be ahandsome young man, while Peter looked quite ordinary (普通的) . The old man asked Anthony to maketea for him. After Anthony left, the old man turned to Peter and said, “Anthony has given mea very bad account 描述 of you. He said you are rude(粗鲁的) and untrustworthy (不可信赖的) .Is this correct? ”

Peter thought for a minute and said, “If Anthony has a bad opinion of me, there must besomething wrong with me. I should take some time to change these things. ”

The old man was very impressed by Peter’ s character. Meanwhile, Anthony returned with a cupof tea for the old man, The old man sent Peter to make breakfast for him. He then turned to Anthonyand told him, “Peter spoke very poorly of you while youwere gone. What do you think about this? ”After hearing this, Anthony became angry and started cursing(咒骂) .

In the end, the old man hired Peter. Although Peter looked quite ordinary, he had impressiveinner(内在的) beauty.

26. What did the old man want a nurse to do?

A. Live with him.

CYUN(29元/月)美国、香港、台湾、日本、韩国CN2,续费原价

关于CYUN商家在之前有介绍过一次,CYUN是香港蓝米数据有限公司旗下的云计算服务品牌,和蓝米云、蓝米主机等同属该公司。商家主要是为个人开发者用户、中小型、大型企业用户提供一站式核心网络云端部署服务,促使用户云端部署化简为零,轻松快捷运用云计算。目前,CYUN主要运营美国、香港、台湾、日本、韩国CN2线路产品,包括云服务器、站群服务器和独立服务器等。这次看到CYUN夏季优惠活动发布了,依然是熟悉的...

HostYun 新上美国CN2 GIA VPS 月15元

HostYun 商家以前是玩具主机商,这两年好像发展还挺迅速的,有点在要做点事情的味道。在前面也有多次介绍到HostYun商家新增的多款机房方案,价格相对还是比较便宜的。到目前为止,我们可以看到商家提供的VPS主机包括KVM和XEN架构,数据中心可选日本、韩国、香港和美国的多个地区机房,电信双程CN2 GIA线路,香港和日本机房,均为国内直连线路。近期,HostYun上线低价版美国CN2 GIA ...

spinservers:圣何塞10Gbps带宽服务器月付$109起,可升级1Gbps无限流量

spinservers是Majestic Hosting Solutions LLC旗下站点,主营国外服务器租用和Hybrid Dedicated等,数据中心在美国达拉斯和圣何塞机房。目前,商家针对圣何塞部分独立服务器进行促销优惠,使用优惠码后Dual Intel Xeon E5-2650L V3(24核48线程)+64GB内存服务器每月仅109美元起,提供10Gbps端口带宽,可以升级至1Gbp...

112.53.71:34:8088为你推荐
psbAchrome耳机苹果5functionscsseacceleratorCentOS5.2下安装eAccelerator,怎么都装不上勒索病毒win7补丁求问win7 64位旗舰版怎么预防勒索病毒x-routerx-0.4x等于多少?360chrome360浏览器和谷歌chrome比哪个好用迅雷快鸟迅雷快鸟这种强盗软件不违规吗?迅雷快鸟迅雷快鸟支持移动宽带提速吗杀毒软件免费下载2013排行榜用什么免费杀毒软件最好
美国服务器租用 动态域名解析软件 hostmaster 新世界机房 host1plus t楼 awardspace 新加坡服务器 服务器日志分析 双11抢红包攻略 正版win8.1升级win10 info域名 40g硬盘 权嘉云 qingyun 域名转向 双线主机 美国免费空间 cdn加速是什么 hdd 更多